Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κορσική η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μία συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των MED7, όπου εκτός Ελλάδας και Γαλλίας συμμετέχουν Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ισπανία, με τις δύο τελευταίες να ανήκουν στις χώρες που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Τα πρώτα πλάνα της συνάντησης

Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός έσπευσαν να στείλουν νέα ηχηρά μηνύματα, με αποδέκτες την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή. Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας».

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και απαράδεκτες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε άρθρο το οποίο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde- υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

«Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr