Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει σχεδόν 7 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης για την ανάπτυξη οπτικών ινών και άλλων δικτύων ευρυζωνικής πρόσβασης, ποσό αυξημένο κατά 60% σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Φεβρουάριο, αναθεωρεί το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Αντοχής, το οποίο δικαιούται χρηματοδότηση 206 δισ. ευρώ έως το 2026 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες, δίκτυα 5G και δορυφορικές επικοινωνίες θα αυξηθεί στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,2 δισ. που είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο.

Οι συνολικές επενδύσεις για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης αυξάνονται έτσι από τα 46,3 στα 49 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη μηχανογράφηση του δημοσίου και της χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το 2019 η Ιταλία ήταν τέταρτη χώρα από το τέλος στην ευρωπαϊκή κατάταξη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Ιταλίας συνεχίζει να φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς επικοινωνιών, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις στο προηγούμενο σχέδιο συγχώνευσης των σταθερών δικτύων της Telecom Italia, πρώην κρατικού μονοπωλίου, και του μικρότερου ανταγωνιστή της Open Fiber.

Η Telekom επιμένει ότι θα πρέπει να ελέγχει πάνω από το 50% του νέου εταιρικού σχήματος, απαίτηση την οποία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές.

Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να ενωθεί το δίκτυο της Open Fiber με τις υποδομές της Fibercorp, θυγατρικής της Telecom που διαχειρίζεται το δευτερεύον δίκτυο σύνδεσης των κατανεμητών με τα νοικοκυριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr