Στην απόφαση της αυστηροποίησης των μέτρων, αντί της ενίσχυσης των σχολικών μονάδων κατέληξε η κυβέρνηση σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές εν μέσω της έξαρσης του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση προτάσσει για παράδειγμα τη χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές, ακόμη και στο δημοτικό, και όχι ολιγομελή τμήματα και λειτουργία σε πρωινή/ απογευματινή βάρδια -κάτι που θα σήμαινε προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αυτού του είδους οι εισηγήσεις, όπως του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θ. Κικινή, που ζήτησε περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, δεν φαίνεται να εισακούγονται.

Αντιθέτως, ήδη από χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για τους όρους υπό τους οποίους θα άνοιγαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, λέγοντας: «Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει, εκτός ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον».

Απόψε, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές στις τάξεις, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

«Μάσκες για μαθητές και δασκάλους»

Ήταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές.

Επίσης, προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα προστασίας.

Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Ενδεχομένως και τεστ

«Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τι  προτείνουν οι ειδικοί

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε το πρωί της Τρίτης στο MEGA και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και στο καθεστώς λειτουργίας τους.

Όπως είπε, το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι η τάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται και την κοινωνικοποίηση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία, αλλά και η εκπαίδευση, η δια ζώσης επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική.

Υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.

Λινού: Λειτουργία πρωί και απόγευμα

Από την άλλη πλευρά, την αντίθεσή της με την εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στην τάξη εκφράζει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνά Λινού, η οποία προτείνει κάτι διαφορετικό: τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωί και απόγευμα, το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών, κάτι που ζητούν ήδη γονείς και εκπαιδευτικοί, και την εμπλοκή ενήλικων εθελοντών στην Εκπαίδευση, οι οποίοι θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων ανά τάξη.

Σημειώνεται πως ο μειωμένος αριθμός μαθητών στις τάξεις περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχει υιοθετήσει και η Ιταλία, ενώ η υπουργός Παιδείας της χώρας Λουτσία Ατσολίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα της θα αξιοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και προσωπικού στα σχολεία.

Ως προς την εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στην τάξη η κυρία Λινού υποστηρίζει ότι η ασφάλεια του μέτρου τελεί υπό εξέταση και ότι ξένοι επιδημιολόγοι έχουν αποφανθεί πως ενέχει κινδύνους, καθώς εκθέτει τα παιδιά σε περισσότερους ανθρώπους.

Πώς «βλέπουν» οι καθηγητές το άνοιγμα των σχολείων

Ο γ.γ της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε  ότι «εμείς δεν θα φέρουμε αντιρρήσεις στην επιστημονική επιτροπή για το πως πρέπει να γίνει». «Όταν κλειθούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει ως καθηγητές, θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν τα μαθήματα, ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ στάθηκε στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, που πρέπει να είναι σαφώς μικρότερος, στα απαιτούμενα κονδύλια και στους καθηγητές που επιβάλλεται να αυξηθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr