Διακόπτεται εν τέλει, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το «φιάσκο» με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ «κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών» και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε «από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η παραγωγή θα «επανεκκινήσει με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Μιλώντας στο in.gr, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνει πως «θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές και μέχρι τότε δεν θα παράξουμε άλλες μάσκες» χωρίς να υπάρχει πάντως συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την αποστολή τους από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Προτεραιότητα πλέον αποτελεί να εντοπιστεί πού υπάρχει πρόβλημα και να καλυφθούν οι ανάγκες όσων παιδιών έχουν λάθος μάσκες. «Το πρόβλημα είναι ότι στις ηλικίες των παιδιών από τα 10-16 περίπου, πρέπει να βρούμε άλλες μάσκες να δώσουμε. Αν επείγει κάτι, είναι να φτιάξουμε μάσκες για τις ηλικίες αυτές» τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Προσθέτει, δε, πως δεν είχε παραχθεί μεγάλος αριθμός μασκών ακατάλληλων μασκών, καθώς «στην κατηγορία αυτή είχαμε θέσει εκτός διαγωνισμού κάποιες εταιρείες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.

Το λάθος που έγινε

Νωρίτερα, όπως επισήμανε με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, έγινε… λάθος στη συρραφή και παρανόηση στη διατύπωση για τις διαστάσεις.

Ειδικότερα, σημειώνει πως «στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει πως επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr