Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού βάζουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο παιχνίδι τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ.

Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ εκτίμησε πως “μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα“.

Αναφορικά με τη λεγόμενη «αθηναϊκή Μετάλλαξη», λόγω της υψηλής συχνότητας εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο Κέντρο της Αθήνας, επισήμανε πως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: “Είναι γεωγραφικά διαγεγραμμένη στο κέντρο της Αθήνας και κοινωνικοοικονομικά διαγεγραμμένη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού”.

“Έχουμε την τύχη να έχουμε ανιχνεύσει από αρκετά νωρίς την “αθηναϊκή μετάλλαξη” είπε , “οπότε μπορούμε εάν δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα στις συγκεκριμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού που παρατηρείται υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και να την ελέγξουμε” υπογράμμισε. “Περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού ακόμη και με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως “άμεσες λύσεις”, επισήμανε ο καθηγητής.

&n

bsp;

Μάλιστα όπως ενημέρωση ο ρυθμός μετάδοσης της “αθηναϊκής μετάλλαξης” φαίνεται να είναι ακόμη πιο γρήγορος και από τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα και με μελέτη του ΑΠΘ και της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναφορικά με τα ανοίγματα σε εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμό, υπογράμμισε πως για να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, απαιτείται ευθύνη και από την πλευρά των επιχειρηματιών, “που πρέπει να απαιτήσουν από τους πελάτες τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μη προσβλέποντας στο εύκολο κέρδος αλλά προσδοκώντας σε ένα βάθος χρόνου βιώσιμο αποτέλεσμα”.

Ο κ. Σαρηγιάννης φάνηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε στη χώρα προς μία αποκλιμάκωση της πανδημίας.

“Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού, αναμένεται αποκλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου. Μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα” εκτίμησε. ‘Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μην αμελούμε τα μέτρα προστασίας” συνέστησε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr