Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι «ενταφιάζει αναίσχυντα» την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα νότια λιμάνια της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ενώ παραμένει εντός της συμφωνίας, η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί κατά της προσέγγισης της Δύσης στη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές της ίδιας της Ρωσίας, ειδικά των λιπασμάτων.

«Αναίσχυντα»

«Η Δύση ενταφιάζει αναίσχυντα τη γνωστή ανθρωπιστική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το RIA, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Η τωρινή φάση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λήγει στις 18 Μαρτίου. Θα παραταθεί εάν καμία πλευρά δεν εγείρει επίσημα αντίρρηση. Ενόψει της προηγούμενης προθεσμίας για την παράταση της συμφωνίας τον Νοέμβριο, η Ρωσία επέτεινε την κριτική της για τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση, αλλά τελικά την άφησε να παραμείνει σε ισχύ για άλλες 120 ημέρες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι θα συμφωνήσει σε μια δεύτερη παράταση της συμφωνίας μόνο εάν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα και των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Ο ρωσικός αγροτικός τομέας δεν έχει στοχοποιηθεί απευθείας από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τις αποστολές και την ασφάλιση και ως εκ τούτου θέτουν «εμπόδιο» στις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr