Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχμα στα Τέμπη μίλησε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας πως «είναι μια από τις χειρότερες στιγμές που έχει βιώσει η χώρα μας και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν ούτε τον πόνο, ούτε την οδύνη, ούτε την απόγνωση μπροστά σε αυτή την τραγωδία».

Η κυρία Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον «105,5 Στο Κόκκινο», υπογράμμισε το «συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης» που καταγράφηκε στα κέντρα αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.

Όπως σημείωσε, «θα πρέπει πάνω απ’ όλα να σεβαστούμε τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τοξική αντιπαράθεση. Όμως απαιτούμε την αλήθεια, γιατί σεβασμός στους νεκρούς σημαίνει σεβασμό στην αλήθεια.

»Και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι, ώστε να μην ξαναϋπάρξει μια τέτοια τραγωδία», προσέθεσε.

«Κυβερνητικές ρητορείες έβγαζαν πόρισμα»

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «στον αντίποδα αυτής της πάνδημης απαίτησης, υπάρχουν κάποιες κυβερνητικές ρητορείες που έβγαζαν από τις πρώτες ώρες πόρισμα, που απέδωσαν την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος».

Και αναρωτήθηκε: «Άρα, για ποιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων μιλάμε; Για ποια θέληση να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας;».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, η Ράνια Σβίγκου τόνισε πως «εάν θέλουμε πραγματικά να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας, ας συσταθεί μια διακομματική επιτροπή. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να ορίσει μόνη της μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Θα πρέπει να υπάρξει  συνεννόηση με προτάσεις από όλα τα κόμματα».

«Μας έλεγε στη Βουλή ο Καραμανλής ότι είναι ντροπή…»

Στη συνέχεια, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «για μια τραγωδία, η οποία δυστυχώς είχε προαναγγελθεί».

Τόνισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν», αναφορικά με «την παραίτηση του υπεύθυνου τηλεδιοίκησης, τα εξώδικα και τις απεργίες των εργαζομένων για τις εγκληματικές ελλείψεις στην ασφάλεια και σε προσωπικό, την παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω μη συμμόρφωσής της σε ζητήματα ασφαλείας».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην «προαναγγελία των εγκαινίων του πρωθυπουργού στο Κέντρο Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας, που δεν λειτούργησε ποτέ» .

Τέλος, σημείωσε την πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή στη Βουλή, «ο οποίος έλεγε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχαν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, ότι είναι ντροπή να θέτετε ζήτημα για τα θέματα ασφαλείας».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «στήριξη στις δημόσιες υποδομές σημαίνει ότι δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών».

Πηγή: in.gr