Πύραυλος έπληξε σήμερα κατοικημένη περιοχή στην Γκαντσά, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, κάτοικος της οποίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε τουλάχιστον επτά θύματα να ανασύρονται από τα συντρίμμια.

Τουλάχιστον 35 τραυματίες

Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 35, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, και πρόσθεσε ότι «άμαχοι συνεχίζουν να διασώζονται στα συντρίμμια».

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν παιδιά (φωτογραφίες από τον λογαριασμό του αναπληρωτή προέδρου του Αζερπαϊτζάν Χικμέτ Αζίγιεφ στο Twitter)

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το πλήγμα σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου η Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ελέγχεται από αρμένιους αυτονομιστές, έγινε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών.

Η πόλη αυτή έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις των αυτονομιστών στον θύλακα, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν, και δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία, την 27η Σεπτεμβρίου.

Οι βομβαρδισμοί την έχουν μετατρέψει σε πόλη φάντασμα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί της την έχουν εγκαταλείψει.

Κατεστραμμένο οίκημα

Στην Γκαντσά, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ακίνητο κατεστραμμένο από πύραυλο, που το έπληξε περί τις 03:00 (τοπική ώρα· μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Πάνω αριστερά, η πόλη Γκαντσά που χτυπήθηκε από την πυραυλική επίθεση και δεξιότερα η στρατηγικής σημασίας πόλη Μινγκετσεβίρ

Δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων έψαχναν μέσα στη νύχτα επιζώντες με γυμνά χέρια στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, πάνω από είκοσι άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο που χτυπήθηκε από τον πύραυλο.

Κάτοικος είπε πως είδε παιδί, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να ανασύρονται από τα συντρίμμια, με ορισμένα από τα θύματα να έχουν ακρωτηριαστεί.

«Γυναίκα έχασε και τα δύο πόδια της. Κάποιος έχασε ένα χέρι», είπε κάτοικος, ο Ελμίρ Σιρινζαντάι, 26 ετών.

«Καταστράφηκαν σπίτια»

«Αθώοι πολίτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται υπό την αδιάκριτη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση της Αρμενίας» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής πρόεδρος του Αζερπαϊτζάν Χικμέτ Αζίγιεφ.

«Οι ανήθικες εκκλήσεις για εκεχειρία για ανθρωπιστικούς σκοπούς θα έπρεπε να βλέπουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου της # Αρμενίας. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες καταστράφηκαν περισσότερα από 20 σπίτια» πρόσθεσε ο Αζίγιεφ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην κοντινή πόλη Μινγκετσεβίρ, σε απόσταση περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο βόρεια από την Γκαντσά, ανέφεραν πως άκουσαν ισχυρή έκρηξη, που ταρακούνησε το κτίριο όπου βρίσκονταν, περίπου την ίδια ώρα.

Η Μινγκετσεβίρ προστατεύεται από αντιπυραυλικά συστήματα, διότι σε αυτή βρίσκεται υποδομή στρατηγικής σημασίας – υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Δεν είναι σαφές εάν καταστράφηκαν πύραυλοι εν πτήσει ή εάν χτυπήθηκε μόνο η πόλη ως αυτό το στάδιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr