Περίπου το 5% – 10% των καρκίνων προέρχονται άμεσα από μεταλλάξεις που κληρονομούνται από έναν γονέα. Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ο καρκίνος εφόσον επιβεβαιωθεί η σχετική γενετική ανωμαλία, φτάνει το 60-70%. Όμως ευτυχώς με προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρική παρακολούθηση, μπορεί η ασθένεια να αποφευχθεί.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρκίνου του νεφρού, που έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου, ο Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Εμμανουήλ Σαλούστρος, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η υποψία για κληρονομικό καρκίνο τίθεται όταν ο καρκίνος διαγνωσθεί σε μικρή ηλικία (κάτω από τα 45) ή σε περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Η διάγνωση του κληρονομικού καρκίνου γίνεται με εξέταση αίματος, ενός μέλους της οικογένειας που έχει νοσήσει από καρκίνο. Στη συνέχεια προτείνεται να ενημερώνονται οι συγγενείς, οι οποίοι έχουν 50% πιθανότητα να έχουν κληρονομήσει την ίδια μετάλλαξη. Τα μέλη αυτά της οικογένειας έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο. Η πιθανότητα μπορεί να φτάνει στο 60-70%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα νοσήσουν.

Καθώς όμως μια τέτοια διάγνωση στην οικογένεια προκαλεί αντιδράσεις άγχους, ανησυχίας για το μέλλον και φόβους για στιγματισμό, είναι σημαντικό πριν από τη γενετική εξέταση να προηγείται συμβουλευτική με επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση στον κληρονομικό καρκίνο. Στη χώρα μας η ενημέρωση για τον κληρονομικό καρκίνο μεταξύ των ασθενών, αλλά και των ειδικών ιατρών βελτιώνεται συνεχώς. Η ανάπτυξη περισσότερων  ιατρείων συμβουλευτικής και η αποζημίωση των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ θα ενισχύσουν τη φροντίδα των οικογενειών με κληρονομικό καρκίνο».

Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε από την «Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του νεφρού, που αποτελεί την κύρια κακοήθεια της ασθένειας Von Hippel-Lindau (V.H.L). Πρόκειται για σπάνια πάθηση και έναν σιωπηλό καρκίνο που συνήθως ανιχνεύεται τυχαία ή αφού έχει δώσει μεταστάσεις. Με το δεδομένο αυτό, εξειδικευμένοι ιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης για τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας και τις ευεργετικές της ικανότητες στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Στην καμπάνια ενημέρωσης μετέχει επίσης και ο Διεθνής Συνασπισμός για τον Καρκίνο του νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition – IKCC).

Κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, η Δρ. Όλγα Παπατριανταφύλλου, Μ.Α., Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Mindfulness – Ψυχοθεραπεύτρια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δυσφορικά συναισθήματα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με καρκίνο του νεφρού να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους και τις σχέσεις τους. «Η χρόνια ασθένεια όπως άλλωστε όλες οι ασθένειες είναι ασθένειες όχι μόνον του σώματος, αλλά και του νου. Το μοίρασμα των συναισθημάτων και η επικοινωνία τόσο μέσα όσο και έξω από την οικογένεια, είναι το κλειδί στις περισσότερες συναισθηματικές δυσκολίες και ανάγκες. Όλοι οι άνθρωποι με καρκίνο εκφράζουν κοινές ανθρώπινες ανάγκες και συναισθήματα. Χρειάζεται να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως άτομα και όχι ως «καρκινοπαθείς». Η ασθένεια δεν είναι ταυτότητα».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς αισθανόμαστε». Όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο του νεφρού, η ζωή του μπορεί να γίνει υπερβολικά αγχωτική και μοναχική. Το άγχος, η κατάθλιψη, ή ο φόβος επανάληψης της νόσου ή απλά ”το δεν αισθάνομαι καλά” είναι σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο.

Το 2018 οι παγκόσμιες έρευνες σε ασθενείς έδειξαν ότι το 96% των ασθενών είχε ψυχολογικά προβλήματα, όμως λιγότεροι από τους μισούς μιλούσαν στην οικογένεια, τους φίλους ή τους θεράποντες γιατρούς τους γι’ αυτά.

Όμως αντίθετα, όσοι ανοίγονται και μιλούν για τα συναισθήματα που βιώνουν νιώθουν καλύτερα, ενώ η συζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής που βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Όσο για τη συζήτηση με τους θεράποντες γιατρούς τους, μπορεί να είναι ένα μονοπάτι για να λάβουν κλινική βοήθεια που θα αλλάξει την πορεία του καρκίνου του νεφρού.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της VHL Alliance Greece Αθηνά Αλεξανδρίδου, δήλωσε ότι: «Φέτος, σε συνεργασία με το Διεθνή Συνασπισμό για τον Καρκίνο του νεφρού, φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε και να προτρέψουμε τους ασθενείς να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται και να εξωτερικέψουν τα συναισθήματά τους. Στόχος μας πάντα, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να βελτιώσουν με κάθε δυνατό τρόπο την ποιότητα ζωής τους. Πρέπει να μιλήσουμε!».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr