Το «ψυχώ» είναι μια κλασσική ασπρόμαυρη ταινία τρόμου και μυστηρίου που σκηνοθέτησε το 1960 ο μετρ του είδους ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται γύρω από τους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο.

Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της στους κινηματογράφους και θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στο είδος της. Η πρωταγωνίστρια Τζάνετ Λι βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου κι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ προτάθηκε για βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών.

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ η ταινία έλαβε 4 υποψηφιότητες αλλά τελικά δεν κατάφερε τελικά να αποσπάσει κανένα Όσκαρ. Η ταινία με την πάροδο του χρόνου έλαβε θρυλική υπόσταση και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του σκηνοθέτη.

Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ταινίας είναι πως παρ’ ότι διαδραματίζονται σκηνές άγριων δολοφονιών, είναι κινηματογραφημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρουσιάζεται στον θεατή ωμή βία, παρά μόνο τρόμος.

Η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών

Το 2006 η ταινία ψηφίστηκε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγου ως η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τη συμπεριέλαβε σε πολλές από τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Όπως αναφέρει και το ozonweb.com τα παρασκήνια ήταν πλούσια με την προσωπικότητα του Χίτσκοκ να ξεχωρίζει ενώ η πρωταγωνίστρια Τζάνετ Λι, αναδείχτηκε ως μία από τις αγαπημένες ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ και οι διάσημες σκηνές στο ντους έμειναν στην ιστορία.

Πηγή: in.gr