Παρεμβάσεις με στόχο τη διαγραφή εκατοντάδων προστίμων σε συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικά στελέχη, ακτιβιστές αλλά και συμμετεχόντες σε συμβολικές πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες τον τελευταίο μήνα αναπτύσσονται από διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα.

Μεγάλος αριθμός

Αφορμή γι’ αυτές τις παρεμβάσεις είναι ο μεγάλος αριθμός των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο όνομα της «άσκοπης μετακίνησης» και γενικότερα της παράβασης των περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου και μέχρι σήμερα.

Τα περισσότερα από αυτά τα πρόστιμα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονταν από προσαγωγές και συλλήψεις έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις όπως οι συμβολικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου και σε άλλες περιπτώσεις συνδικαλιστικών δράσεων όπως ήταν πχ η χτεσινή πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία κλπ.

Μάλιστα από τις περιπτώσεις αυτές που έγιναν περισσότερο γνωστή το προηγούμενο διάστημα ήταν η επιβολή προστίμου στις 9 ακτιβίστριες, μέλη φεμινιστικών οργανώσεων που συνελλήφθησαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Μέρα κατά της Βίας σε βάρος των Γυναικών, το οποίο ωστόσο μετά τις αντιδράσεις σβήστηκε.

Το ΠΑΜΕ απέστειλε επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απαιτώντας με απόφαση του υπουργού την ακύρωση των προστίμων σε προέδρους, γενικούς γραμματείς και μέλη διοικητικών συμβουλίων σωματείων, καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση της δράσης των εργατικών συνδικάτων και των μαζικών φορέων.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργεί «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της πορεία τους Πολυτεχνείου» με στόχο την κοινή κάλυψη των εξόδων των προστίμων, αν αυτά δε σβηστούν αλλά και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων λόγω των διώξεων που έχουν ασκηθεί.

Αναδρομική επιβολή προστίμων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την συλλογικότητα «Μένουμε Ενεργοί» επιβάλλονται αναδρομικά πρόστιμα σε διαδηλωτές στα Χανιά, οι οποίοι καλούνται από το αστυνομία, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις 6 Δεκέμβρη για να παραλάβουν κλήσεις για τη συμμετοχή τους στις συμβολικές εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ανάμεσα στους κληθέντες στην Κρήτη είναι και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιαγκαλάκης ο οποίος ανέφερε: «Πριν από λίγο έλαβα τηλεφώνημα από την Ασφάλεια να περάσω να παραλάβω κλήση που μου έκοψαν για την συγκέντρωση της Κυριακής 6/12 (επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου) στην Αγορά. Απ’ ότι έμαθα, το ίδιο τηλεφώνημα έλαβαν σήμερα και άλλοι αγωνιστές της Αριστεράς».

Μάλιστα χθες στα Χανιά πάνω από 200 διαδηλωτές/τριες του αριστερού, κομμουνιστικού και αντιεξουσιαστικού χώρου διαμαρτυρήθηκαν για την καταστολή στην πόλη τους κατά τις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ανάδειξη της «προσχηματικής επίκλησης» των υγειονομικών μέτρων για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, που έφτασε χτες μέχρι το σημείο της επιβολής προστίμου σε εθελοντή αιμοδότη, το οποίο τελικά σβήστηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε το γεγονός αυτό και με επιστολή της προς τον κ. Χρυσοχοΐδη τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό» κάνοντας λόγο για «όργιο καταστολής και τρομοκράτησης».

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 11…

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Οικονομική τρομοκρατία

Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι φορείς που ζητούν το σβήσιμο των προστίμων, σε όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στους δρόμους το τελευταίο διάστημα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν υποδειγματικά από τους συμμετέχοντες.

Πάντως ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν σβηστεί πρόστιμα ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και πήραν δημοσιότητα, παραμένουν σε αρκετές από αυτές σε ισχύ διώξεις για παραβίαση των κατ’ ουσίαν αντισυνταγματικών απαγόρευσεων των συναθροίσεων άνω των τριων ατόμων.

«Δεν τους έχει μείνει κανένα όπλο πέρα από την τρομοκρατία και την καταστολή. Είναι προφανές ότι θέλουν να εκφοβίσουν και να βουλώσουν στόματα. Και επειδή τα γκλομπ και τα δακρυγόνα τους δε φτάνουν, πατάνε πάνω στην τραγική οικονομική κατάσταση του κόσμου προχωρώντας σε οικονομική τρομοκρατία όσων τους πηγαίνουν κόντρα» αναφέρει η συλλογικότητα «Μένουμε Ενεργοί» χαρακτηρίζοντας «εκδικητική μανία» από την πλευρά των αρχών την αναδρομική επιβολή προστίμων.

ΡΙΧΝΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!!
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ Ή ΘΑ…

Δημοσιεύτηκε από Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Έχει απαγορευτεί η δράση των σωματείων;

Ολόκληρη η επιστολή του ΠΑΜΕ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε τα Συνδικάτα όλο το διάστημα της πανδημίας πραγματοποιούν δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της υγείας, των απολύσεων, της ανεργίας, του εισοδήματος κλπ.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να μετακινούνται προς τους χώρους δουλειάς, υπουργεία, Επιθεωρήσεις Εργασίας κλπ., παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη συνδικάτων (πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, μέλη ΔΣ) σε όλη τη χώρα έχουν τιμωρηθεί γι’ αυτή τους τη δράση από την κυβέρνηση και το υπουργείο σας με πρόστιμα.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και εντάσσεται στη λογική της καταστολής που επιχειρείται να επιβάλλετε.

Απαιτούμε με απόφασή σας όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί να ακυρωθούν. Εκτός και αν η δράση των σωματείων και των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων (Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και μαζικών φορέων) έχει απαγορευθεί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr