Σε παγκόσμιο προορισμό τουρισμού φύσης επιχειρεί να αναδειχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης.  Πρόκειται για ένα  ξεχωριστό έργο συνεργασίας, με  μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που οδηγεί σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας.

Ένα έργο με  απτά, σημαντικά οφέλη για τις  τοπικές κοινωνίες και την οικονομία  της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης και υποβολής στην UNESCO  του Φακέλου Υποψηφιότητας της περιοχής των Δήμων Μετεώρων και Πύλης για την αναγνώριση της ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, έγινε προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών εν όψει της αξιολόγησης της υποψηφιότητας από τη Διεθνή Επιτροπή της UNESCO, η οποία επισκέπτεται στις αρχές του καλοκαιριού το Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού   και υπεύθυνος για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας Γιάννης Μπουτίνας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλης Αντωνάκης και Άγγελος Λαμπρακόπουλος και η  project manager  Μάρα Σαμαρά.

Νίκος Ζούρος, πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων:

«Ως πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και συζητήσαμε την πρόταση που έχει καταθέσει η Περιφέρεια για την ένταξη του Γεωπάρκου Μετεώρων- Πύλης στο δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Η αναγνώριση αναφέρεται στη γεωλογική κληρονομιά της περιοχής, στο φυσικό της περιβάλλον και στο πολιτιστικό της δυναμικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια συνολικής ανάδειξης της φυσιογνωμίας της περιοχής για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συνολικά μιας βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης».

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Καταθέσαμε τον φάκελο για την αναγνώριση του ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της  UNESCO. Η Θεσσαλία έχει Γεωπάρκο, έχει  προσδιοριστεί  η  έκταση που καλύπτει,  έχουν οριστεί οι πρώτοι 25 προορισμοί, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης με τη σήμανση των θέσεων επίσκεψης και τη διαδικτυακή προβολή  τους. Πρόκειται για ένα  ξεχωριστό, πρωτοπόρο και καινοτόμο έργο  με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Πηγή: in.gr