Κάτω από το χαλί και σε κάθε περίπτωση σε δεύτερη μοίρα θέλουν να βάλουν στο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, προτάσσοντας την αναζήτηση απαντήσεων που θα καταστήσουν ικανό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Τα στελέχη του κόμματος πήραν το μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την εισήγησή του στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε αυτό το πνεύμα συνεχίζουν να κινούνται οι ομιλίες τους.

Παρωχημένος θατσερικός νεοφιλελευθερισμός

Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες απέναντι σε έναν παρωχημένο θατσερικό νεοφιλελευθερισμό που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:

«Η μάχη για μια προοδευτική προοπτική και διακυβέρνηση σημαίνει μάχη για νίκη στις επόμενες εκλογές με τις θέσεις και τις ιδέες μας», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΑ, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύ μεγάλη σηματοδότηση αφενός το γεγονός ότι διεξάγεται η Προγραμματική Συνδιάσκεψη μας ακόμα και μέσα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, αλλά κυρίως ότι μέσα από ένα μεγάλο συλλογικό διάλογο έχουμε φτάσει να παρουσιάζουμε αυτό το συνεκτικό πλαίσιο θέσεων και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένας άλλο δρόμος, εναλλακτικός, εφικτός, ότι έχουμε την πρόταση και τη δέσμευση να οδηγήσουμε σε άλλη, προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα και την κοινωνία».

Ανέφερε ότι «τώρα που ανοίγει ξανά η οικονομία και οι δραστηριότητες, η κοινωνία προσγειώνεται με δυσμενή και αυταρχικό τρόπο σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, θέτοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης και πως «αυτή η μάχη συνεχίζεται με τον επόμενο γύρο, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Δεν είναι μάχη χαρακωμάτων

Σημείωσε πως ήταν κρίσιμο ότι δεν ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, αλλά αντίθετα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεση του και οικοδομούν τη σχέση με την κοινωνία. «Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες απέναντι σε έναν παρωχημένο θατσερικό νεοφιλελευθερισμό που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση», είπε.

Τόνισε ότι είναι μεγάλο εφόδιο οι προγραμματικές θέσεις μας, «πάνω στις οποίες οικοδομείται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με μια νέα κοινωνική προοδευτική συμμαχία που διαμορφώνεται».

Αυτή ακριβώς, είπε, είναι το άλλο μεγάλο εφόδιο, οι συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, τους αόρατους ανθρώπους, τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

Το έτερο μεγάλο εφόδιο, ανέφερε είναι «το κόμμα μας», μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, κορμός της προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα», προσθέτοντας ότι η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία.

Ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα

«Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό για την πρόνοια για όλους, για την κοινωνική πλειοψηφία και για τα μεσαία στρώματα», τόνισε η Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόν τον τομέα.

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πρόνοια είναι για τη φτώχεια, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι η πρόνοια είναι για τον καθένα μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία μεγάλο όπλο μας».

Ανέφερε ότι «η πρόνοια πηγάζει από το υπέροχο ρήμα ‘προνοώ’, λέξη που εμείς τιμήσαμε κατά τη διακυβέρνηση μας και της δώσαμε νέο περιεχόμενο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους, αλληλεγγύη σε όσους κινδυνεύουν από κοινωνικό ρατσισμό».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι από τα 3,5 δισ. στην πρόνοια τα 700 ήταν για τη φτώχεια και τα υπόλοιπα για τα μεσαία στρώματα και πως «με τις πολιτικές μας ρίξαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Η εποχή αλλάζει ραγδαία

«Αλλάζει η εποχή ραγδαία, η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Είναι σαν η ιστορία να μας κοιτάζει στα μάτια και να μας ζητά να ανταποκριθούμε στη νέα τροπή της ιστορίας», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, μεταξύ άλλων.

Προγραμματική και κινηματική λογική

Απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική, υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Δύο χρόνια τώρα το κόμμα μας με τη συνολική παρουσία του εντός κι εκτός βουλής έχει δείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στην προσπάθεια καταπολέμησης και ακύρωσης αντιδραστικών και δεξιών, δεξιότατων πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ», σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Είπε πως φάνηκε ότι μια συνεχής ενασχόληση, επικοινωνία και αγωνιστική διάθεση απέναντι στα τεκταινόμενα από τη ΝΔ είναι η μόνη δυνατότητα που έχει θετικά αποτελέσματα «και ως προς την προσπάθεια που σωστά έχουμε επιλέξει να διευρύνουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος με την εκλογική μας δύναμη και, από την άλλη, να διαμορφώνουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε αυτή πολιτική να μπορεί να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών, που αντιστέκονται».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική.

Κείμενο μάχης

Το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας τόνισε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «κείμενο μάχης» των θέσεων της Συνδιάσκεψης.

Στην τοποθέτησή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Η ΝΔ έχει περάσει σε μία μεγάλη αντεπίθεση για να δημιουργήσει καθεστώς και να αλλάξει νοοτροπίες στη κοινωνία. Είναι από τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται αξεδιάλυτα τρία στοιχεία: η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη. Αυτό που μας έκανε μεγάλη δύναμη είναι ότι είχαμε τις τρεις αυτές γραμμές αξεδιάλυτες και γι αυτό ήμασταν και εκφράσαμε το νέο. Όσο για το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση.

Πολύπλευρη η μάχη κατά της ΝΔ

Η μάχη ενάντια στη ΝΔ είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή, είπε ο Πάνος Λάμπρου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι σκληρός αντίπαλος, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια για να νικηθεί, αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά των προεδρικών για απόπειρα μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι ναι μεν «η υπόθεση της εσωστρέφειας που συνδέεται με την μάχη κατά της ΝΔ, ωστόσο άλλο η εσωστρέφεια και άλλο η εσωκομματική δημοκρατία» που, όπως πρόσθεσε, σωστά ειπώθηκε από τον πρόεδρο στην ομιλία του ότι πρέπει να περιφρουρηθεί.

Κόμμα μη κόμμα

«Χθες είδαμε έντονη εσωστρέφεια από ομιλητές που έθεσαν μία σειρά ζητήματα. ‘Ακουσα την λέξη μετασχηματισμό μόνο που δεν αναφερόταν στο κράτος ή στη κοινωνία αλλά στο κόμμα. Αλλά σε τι θα μετασχηματίστει; Ακούσαμε για Ιμαλάια’, για το ‘γκρουπούσκουλο του 3%».

»Αυτό δεν θίγει μόνο εμένα και χιλιάδες συντρόφους που προερχόμαστε από το 3%, που πήραμε το 3% και το κάναμε 17% και μετά 36% αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα που προέρχεται από αυτό. Για να έλθουν κάποιοι νεόκοποι, που βρίζανε τον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα και να μιλάνε σήμερα για εξωστρέφεια. Ακούσαμε για ανοικτό κόμμα.

»Είμαι 100% υπέρ του ανοικτού μεγάλου, ευρύχωρου κόμματος. Αυτό όμως εννοούμε; Κάποιοι εννοούν μεταγραφές όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι είπαν ακόμη και για κεντροδεξιούς, να φτιάξουμε κεντροδεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτές οι συνιστώσες θα εκφράζονται όλοι αυτοί στα καθοδηγητικά όργανα και θα συζητάνε. Και οι κεντροδεξιοί τι θέση θα παίρνουν για τον καπιταλισμό; Να σκεφτούμε που θα οδηγήσει ένα κόμμα μη κόμμα…».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr