Οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου την Τρίτη σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

H πανδημία, ο φυλετικός διχασμός, η πόλωση, η κόντρα για το Ανώτατο Δικαστήριο δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αλλά το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα είναι η αδυναμία της οικονομίας να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το κραχ του 1929.

Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής αποτυπώνεται καλύτερα στην αγορά ακινήτων. Περίπου 30 με 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ενοικιαστές κινδυνεύουν με έξωση, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων.

Το 32% των νοικοκυριών της χώρας απειλείται με έξωση ή κατάσχεση. Εντωμεταξύ, πάνω από το 30% των ενήλικων δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα του σπιτιού, ενώ το 10% αντιμετωπίζει ελλείψεις στα τρόφιμα.

Η οικονομία παραμένει η κατηγορία στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει καλύτερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Αλλά τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την έναρξη της πανδημίας, η στήριξη προς τις οικονομικές του πολιτικές έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times, ο αριθμός των ανθρώπων που απάντησαν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος πλήττουν την οικονομία ήταν μεγαλύτερος από εκείνων που πιστεύουν το αντίθετο.

Οι FT επισκέφτηκαν τη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη σε μία από τις πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, και συνομίλησαν με μισθωτές ακινήτων, ενοικιαστές, καθηγητές πανεπιστημίου και μέλη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στην αγορά κατοικίας και τις επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών και την ψήφο τους.

Oι ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Για τους ανθρώπους αυτούς, ακόμα και ένας μήνας χωρίς έσοδα μπορεί να είναι καταστροφικός.

Δείτε το ρεπορτάζ των Financial Times:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr