Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να υπογραμμίζει ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ καθ’ οδόν για τη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ, με σκοπό να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

«Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Στην προηγούμενη επιχείρηση που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό απομακρύνθηκαν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο, όπου κρύβονται πολίτες και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή αυτή έφτασε την Τρίτη στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και απέχει 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μάχες στο Αζοφστάλ συνεχίζονται, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι θέλει να εξολοθρεύσει τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης, αν και ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από το πρωί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, περίπου 200 άμαχοι παραμένουν ακόμη στις υπόγειες στοές του Αζοφστάλ.

Πηγή: in.gr