Οι χώρες που επενδύουν  λίγα στη δημόσια υγεία μπορεί να δουν να υποβαθμίζεται η πιστοληπτική αξιολόγησή τους, προειδοποιεί επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία προωθεί μάλιστα την ίδρυση ενός διεθνούς Συμβουλίου Υγείας.

Τα σχόλια του Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και νυν επικεφαλής της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έρχονται ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για την υγεία που διεξάγεται την Παρασκευή στη Ρώμη, στην οποία οι ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσουν την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας και τρόπους για να αποφευχθούν ανάλογες κρίσεις στο μέλλον.

«Μια πανδημία σαν αυτή θέτει τεράστιους κινδύνους όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και στο συνολικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε ο Μόντι στο Reuters.

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπής του ΠΟΥ για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έχει συστήσει στην G20 να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας που θα ασχολείται με την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών μέσω του εντοπισμού των κινδύνων, του καθορισμού διεθνών σημείων αναφοράς για την ετοιμότητα και της προώθησης επενδύσεων σε υποδομές υγείας.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής, εκτιμάται ότι παγκοσμίως έχουν χαθεί πάνω από 10 τρισ. δολάρια λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των lockdown, που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

«Κάθε προσπάθεια για την εκ των προτέρων ενοποίηση υγείας και χρηματοδότησης θα αποδώσει σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Μόντι.

Το συμβούλιο υγείας θα διαμορφωθεί στα πρότυπα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το οποίο συστήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και βοήθησε στον καθορισμό των παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων με στόχο να μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι, δήλωσε ο Μόντι.

Στόχος θα είναι να αντιστραφεί η τάση που παρατηρείται σε πολλά πλούσια κράτη για μείωση των δαπανών για την υγεία μετά την κρίση του 2008.

Προκειμένου να πειστούν οι χώρες να δαπανήσουν περισσότερα, οι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να μεταφραστούν σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, όπως έγινε και με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Μόντι. Τα κράτη που υποεπενδύουν μπορεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να λάβουν υπόψιν στις αξιολογήσεις τους την υγειονομική ετοιμότητα», ανέφερε σε έκθεσή της τον Μάρτιο η επιτροπή, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνεται η Σιλβί Γκουλάρ, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Ο Μόντι δήλωσε ότι τα πλουσιότερα κράτη μπορεί να αντιμετωπίσουν «το μαστίγιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης» εάν δαπανήσουν λιγότερα για την υγεία, ενώ οι φτωχότερες χώρες ίσως αρχικά να βοηθηθούν να δαπανήσουν περισσότερα με αναπτυξιακή βοήθεια.

Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος των επενδύσεων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαρκές, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα θα έχει εξατομικευμένους στόχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr