Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις πέντε εναπομείναντες χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά της Covid-19, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε σήμερα το ορόσημο χορήγησης τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Δεν έχουν ξεκινήσει…

Οι εμβολιασμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη στο Μπουρούντι, την Ερυθραία, την Αϊτή, τη Βόρεια Κορέα και την Τανζανία – οι μόνες χώρες μεταξύ των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ που δεν έχουν εκκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τους κατά του νέου κοροναϊού.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις χώρες στη λήψη αποφάσεών τους αναφορικά με την έναρξη εμβολιασμών», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε εκφράσει την επιθυμία κάθε χώρα να αρχίσει να εμβολιάζει τους εργαζομένους στους τομείς υγείας και τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2021, προθεσμία που έληξε τον Απρίλιο.

Κρατούν παρτίδες

Εντούτοις, πλούσιες χώρες κρατούν παρτίδες εμβολίων που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής την ώρα που άλλες περιμένουν ακόμη να χορηγήσουν στον πληθυσμό τους τις πρώτες τους δόσεις.

«Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων, που τροφοδοτείται από ανισότητες», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

Ο μηχανισμός COVAX, που στοχεύει να εγγυηθεί πρόσβαση σε εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, έχει μέχρι στιγμής διανείμει 89 εκατομμύρια δόσεις σε 133 χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι προμήθειες αυτού του μηχανισμού έχουν πρακτικά εξαντληθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο κόσμος έχει αποτύχει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr