Τα εμβόλια κατά της πανδημίας φέρνουν χρυσά κέρδη στις φαρμακευτικές όπως δείχνουν τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο οικονομικής δραστηριότητας. Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson βλέπουν τους ισολογισμούς τους να ευημερούν, καθώς εκατοντάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βάζουν τη μια παραγγελία μετά την άλλη και οι εμβολιασμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ταχύτητα -ιδιαίτερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει βάλει πλέον σαν στόχο να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση έως τις αρχές του Ιουλίου το 70% των ενήλικων στη χώρα. Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι εμβολιασμοί και στην Γηραιά Ήπειρο περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Pfizer αύξησε την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις εμβολίων κατά του COVID-19 μέσα στο 2021 κατά περισσότερο από 70%, σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια και ανακοίνωσε ότι η ζήτηση από χώρες θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξή της για τα επόμενα χρόνια.

Τα συνολικά έσοδα από όλες τις δραστηριότητες αναμένεται να φτάσουν στα 72,5 δισ. δολ. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να υποβάλει αίτημα για πλήρη έγκριση των ΗΠΑ ώστε να γίνεται το εμβόλιο σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, καθώς τώρα έχει εγκριθεί μόνο για επείγουσα χρήση.

Τα έσοδα από το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech SE – αναμένεται να φτάσουν το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Pfizer φέτος.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε συμφωνίες για την παροχή 1,6 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου φέτος. Η Pfizer είχε αυξήσει την πρόβλεψη πωλήσεων εμβολίων από τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος καθώς όλο και περισσότερες χώρες υπογράφουν συμφωνίες για αγορά τους.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η Pfizer το 2021», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά στους αναλυτές. Τα εμβόλια των δύο δόσεων συνέβαλαν με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις συνολικές πωλήσεις των 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, δήλωσε η Pfizer.

Η βρετανική και σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca από την πλευρά της ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 ανήλθαν σε 275 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 1,56 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το εμβόλιο της εταιρείας είναι από τα φθηνότερα στην αγορά και η φαρμακευτική έχει ανακοινώσει ότι θα το διαθέσει σε πολύ προσιτή τιμή.

Η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει κέρδη και πωλήσεις α΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων, επικαλούμενη τη δυναμική των φαρμακευτικών δραστηριοτήτων. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,20 δισ. δολάρια.

Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,9% στα 22,32 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 21,98 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκαν 9,6% στα 12,20 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις εμβολίων κατά του κορονaϊού, διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθούν καθώς θα διατίθενται στην αγορά όλο και περισσότερα εμβόλιά της.

Η Moderna ανακοινώνει στις 6 Μαΐου νέα αποτελέσματα. Στα μέσα του πρώτου φετινού τριμήνου είχε ανακοινώσει ότι αναμένει να καταγράψει πωλήσεις 18,4 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο κατά του κορονaϊού μέσα το 2021.

Η Moderna είχε αναφέρει επίσης ότι εκτιμά να προχωρήσει στην παραγωγή 700 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα το 2021, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή στο 1 δισ. δόσεις.

Πηγή Ot.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr