«Πλήγμα» υπέστη το γόητρο της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, μετά την αποχώρηση δύο ευρωπαϊκών χωρών από την άσκηση έρευνας – διάσωσης «Φοίνικας της Ανατολίας – 2023», που διεξάγεται στην Τουρκία.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η Ισπανία και η Πολωνία αποχώρησαν από την άσκηση «Anatolian Phoenix», η οποία διεξάγεται από 6-16 Ιουνίου στην τουρκική ενδοχώρα.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στις 9 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι εκτός από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Πολωνία, η Ισπανία και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους.

Άμεσα, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκαν οι Ακόλουθοι Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας στην Άγκυρα, σχετικά με τη συμμετοχή τους σε άσκηση, στην οποία συμμετέχει το παράνομο ψευδοκράτος.

Η Άγκυρα απέκρυψε τη συμμετοχή του ψευδοκράτους

Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών απάντησαν ότι συμμετέχουν με παρατηρητές και ότι σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την άσκηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα συμμετέχει το ψευδοκράτος από την τουρκική πλευρά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και αφού ενημερώθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας, διέταξαν την απόσυρση των παρατηρητών τους από την άσκηση, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε άμεσα.

Παρά την έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ, η οποία έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για Ελλάδα και Κύπρο, είναι σαφές ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προωθεί τις ανυπόστατες επιδιώξεις της, την ώρα που επιδεικνύει σχετική «ηρεμία» στα ελληνοτουρκικά.

Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι απέκρυψε επιμελώς από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς, κατά την διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται πάντοτε πριν από διεθνείς ασκήσεις, την συμμετοχή τού παράνομου ψευδοκράτους.

Πηγή: in.gr