Πολυμερές φόρουμ με τη συμμετοχή 7 χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα καθώς την πρωτοβουλία είχε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη

Η συνάντηση αυτή  των εφτά χωρών, αυτό το πολυμερές Φόρουμ έχει την κωδική ονομασία «Φιλία» και οι συμμετέχουσες χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από το Νίκο Δένδια και το επιτελείο του προκειμένου να υπάρξουν έστω και την τελευταία στιγμή και άλλες συμμετοχές από χώρες με βαρύνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αντικείμενο αυτού του Φόρουμ είναι η περιφερειακή συνεργασία με στόχο την ενίσχυση και εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Γέφυρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Φόρουμ αυτό δεν έχει «αντιτουρκικό χαρακτήρα». Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μήνυμα από την ελληνική διπλωματία είναι σαφές: Η Αθήνα θέλει και μέσω του Φόρουμ αυτού των 7 χωρών να προβάλλει τη σημασία της Ελλάδας ως «γέφυρας» για τη συνεργασία της ΕΕ με χώρες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, κίνηση που εξ’ αντικειμένου βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη αυτή η διαδικασία προετοιμάστηκε το τελευταίο διάστημα τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους ομολόγους του των υπολοίπων συμμετεχουσών στο Φόρουμ χωρών.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής διπλωματίας έρχεται σε μια στιγμή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό όσο και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr