«Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», Άντα Πετρανάκη

Το ταξίδι, σε όλες του τις εκφάνσεις, αποτελεί μια βαθιά πράξη ανακάλυψης και ελευθερίας. Αντί να περιορίζεται μόνο σε γεωγραφικές μετακινήσεις, πολλές φορές το αληθινό ταξίδι συμβαίνει στο εσωτερικό μας. Συχνά, οι εμπειρίες που βιώνουμε και οι συναντήσεις μας με άλλους ανθρώπους μέσω διαφορετικών προοπτικών είναι εκείνες που προσφέρουν ουσία στην περιπλάνηση μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εικαστική έκθεση «Wanderlust / All Passports» στο Μέγαρο Σλήμαν – Μελά στην Πανεπιστημίου αναζητά να εξερευνήσει αυτή την πολυδιάστατη έννοια του ταξιδιού. Ο τίτλος της έκθεσης υποδηλώνει μια ατέρμονη επιθυμία για εξερεύνηση και μια πορεία στον άγνωστο. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προσεγγίζουν τον θεματικό άξονα του ταξιδιού ως μια εσωτερική αναζήτηση ταυτότητας και ψυχής.

Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά, που έχει σημαντική ιστορία, γίνεται το σκηνικό για την έκθεση, φιλοξενώντας τα έργα 44 καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου. Η πολυμορφία των καλλιτεχνικών προσεγγίσεων αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει το ανθρώπινο πνεύμα. Κάθε έργο συνιστά μια στάση σε αυτό το ταξίδι, πατώντας σε προσωπικές μνήμες και τη συλλογική ιστορία.

Η ιστορία του Μεγάρου είναι γεμάτη αλλαγές, καθώς έχει λειτουργήσει σε πολλούς ρόλους από την κατασκευή του το 1890 από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Αρχικά ήταν μια πολυτελής οικογενειακή κατοικία, ενώ με την πάροδο του χρόνου, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και ξενοδοχείο. Όλα αυτά τα χρόνια, το Μέγαρο εξέφρασε διάφορες πτυχές της αστικής ζωής, εισπράττοντας μνήμες και ιστορία.

Σήμερα, καθώς προετοιμάζεται να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, η έκθεση «Wanderlust / All Passports» προσφέρει νέα πνοή στο κτίριο, αναδεικνύοντας τις φθορές και τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Οι τοίχοι του φέρουν τα σημάδια του χρόνου και κάθε επιφάνεια τις ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί. Οι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από αυτό το περιβάλλον, δημιουργώντας έναν διάλογο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Κάθε καλλιτεχνικό έργο προσφέρει μια μοναδική οπτική του ταξιδιού, εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση «Check-in» της Κλαίρης Τσαλουχίδη-Χατζημηνά παριστάνει τις βαλίτσες ως σύμβολα των ταξιδιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και εκείνων που αναμένονται. Η δουλειά των καλλιτεχνών επιτρέπει στον θεατή να αντιμετωπίσει την ψυχική και συναισθηματική του διαδρομή.

Η Άντα Πετρανάκη διερευνά την έννοια της ευτυχίας μέσα από τις αναμνήσεις της νεότητας και τις παραμορφώσεις που υφίστανται με την πάροδο του χρόνου. Ενώνει την ιδέα της προσωπικής επαφής με τη διαρκή επιθυμία για ολοκλήρωση, αντικατοπτρίζοντας τη σύγκρουση που αντιμετωπίζουν πολλοί από εμάς στη ζωή μας.

Αυτή η έκθεση, που προσεγγίζει το ταξίδι από πολλές οπτικές γωνίες, αναδεικνύει την έννοια της ανθρώπινης εμπειρίας και της μνήμης, καλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στην αναζήτηση του δικού τους «ταξιδιού». Πηγή: ethnos.gr