copyright Ap Photos

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες και μαζί με αυτό αναδύονται ερωτήματα σχετικά με την αξία του σήμερα. Πολλοί ίσως αναρωτιούνται, ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου, μια από τις υποψήφιες που αναφέρονται στα στοιχήματα; Δεδομένου ότι η ίδια έχει δημοσιοποιήσει στατιστικά που αποτυπώνουν τις αποδόσεις των στοιχημάτων, αρκετοί περιμένουν με ενδιαφέρον.

Σήμερα, η λογοτεχνία και το Νόμπελ φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε ένα προϊόν στοιχήματος. Όταν οι κυρίες του παρελθόντος αγόραζαν έργα σπουδαίων συγγραφέων για να δείξουν ότι γνωρίζουν τη λογοτεχνία, σήμερα η ανάγνωση φαίνεται να υποχωρεί. Οι περισσότεροι προτιμούν τις οθόνες και τα smartphones, με λίγους να διαβάζουν σε δημόσιους χώρους.

Αναλογιζόμενοι τη σημερινή εικόνα της λογοτεχνίας, αναδεικνύεται ότι οι διάσημοι νομπελίστες δεν έχουν πάντα διαρκή αναγνώριση. Πολλά ονόματα που κάποτε τιμήθηκαν με το Νόμπελ είναι σήμερα λησμονημένα, καθώς ο χρόνος αποκαλύπτει μόνο ορισμένα που διατηρούν τη μνήμη τους. Στις μέρες μας, δεν είναι εύκολο να βρεθούν αναγνώστες των παλαιών κλασικών ή συγγραφέων που θεωρούνταν σπουδαίοι, ενώ ακόμα και οι νικητές πιο πρόσφατων ετών, όπως ο Αμπντελραζάκ Γκουρνά και ο Γιον Φόσε, φαίνεται να μη συγκινούν το κοινό.

Ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος έχει την πλατιά υποψηφιότητα για το Νόμπελ, φαντάζει σήμερα λιγότερο αναγνωρίσιμος. Ο ίδιος αντιμετώπισε 14 υποψηφιότητες, αλλά ποτέ δεν τιμήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για άλλους σημαντικούς Έλληνες ποιητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βραβευτούν, παρά την παγκόσμια αναγνώριση της τέχνης τους.

Τελικά, αναρωτιέται κανείς, ποια μπορεί να είναι η σημασία ενός βραβείου Νόμπελ για τη σύγχρονη λογοτεχνία; Σήμερα, η επιτυχία και η αναγνώριση φαίνονται να είναι πιο προσωρινές, με το ενδιαφέρον του κοινού να μετατοπίζεται σε άλλα μέσα και μορφές διασκέδασης.

Πηγή: ethnos.gr