Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για την άρση της προστασίας δύο ουσιαστικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis ως “ταφόπλακα” στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων. Σημειώνει ότι αυτός ο θεσμός είναι ευρέως εφαρμοσμένος στην Ευρώπη και αλλού, προάγοντας την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη σημαντική συμβολή των προστατευόμενων μαρτύρων στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis. Χάρη στις καταθέσεις τους καθώς και σε άλλων μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Novartis αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 345 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό δημόσιο, εκ των οποίων 310 εκατ. αφορούσαν τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της πολυεθνικής εταιρείας.

Επιπλέον, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis είχαν βραβευθεί το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης στους πανηγυρισμούς της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, τους οποίους θεωρεί ότι αποπροσανατολίζουν από τη γενικότερη εικόνα της υπόθεσης. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική απόφαση που καθόρισε την προστασία μαρτύρων οφείλει την ύπαρξή της σε πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως σημείωσε και ο Π. Μαρινάκης. Έτσι, η κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος για τη συγκεκριμένη απόφαση που αμφισβητεί την προστασία μαρτύρων.

Πηγή: ethnos.gr