Μητσοτάκης – Ερντογάν/ Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν σε λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη, με τη θεματολογία να είναι πολυάριθμη και η ατζέντα «σφιχτή» λόγω των περιορισμένων χρόνων. Η συνάντηση αυτή θα είναι η έκτη ανάμεσά τους φέτος, με στόχο να ανανεωθεί και να επιβεβαιωθεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση, που χαίρει μιας σχετικής ηρεμίας το τελευταίο διάστημα. Οι χαμηλές προσδοκίες αναφορικά με τις εξελίξεις αποτελούν μέρος της τρέχουσας πραγματικότητας, καθώς οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να ενισχύσει τη συνεργασία που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Το Κυπριακό θα βρεθεί επίσης στο προσκήνιο, με την ελληνική πλευρά να σκοπεύει να θέσει το θέμα σε αυτή τη συνάντηση. Ωστόσο, το ζήτημα είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι οι στάσεις της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και σχεδιάζουν διχοτόμηση του νησιού. Η προσδοκία είναι πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στο θέμα κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό.

Πρώτα, πριν από τη διμερή συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη, του Ελληνοκύπριου προεδρεύοντα Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γάλλου προεδρεύοντα Εμανουέλ Μακρόν. Κύρια θέματα προς συζήτηση θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ως και τα συμφέροντα άλλων διεθνών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι συναντήσεις των δύο ηγετών φαίνεται να έχουν γίνει ρουτίνα, αποτυπώνοντας ένα «θετικό βήμα» για την προσέγγιση των δύο χωρών. Σημειώνουν, ωστόσο, πως οι ενδείξεις δεν προμηνύουν σημαντικές εξελίξεις σε σοβαρά ζητήματα που εξετάζονται. Οι προηγούμενες συναντήσεις αποτέλεσαν εξέλιξη της προσπάθειας για διατήρηση ενός ήσυχου κλίματος.

Συμπερασματικά, η επερχόμενη συνάντηση θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να εξετάσουν κοινά ζητήματα με σκοπό την επικοινωνία και την συνεργασία, αν και τα σοβαρά προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν αναπάντητα και οι πιθανότητες πρόωρης επίλυσής τους θεωρούνται περιορισμένες. Πηγή: ethnos.gr