Intime News

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις συνεχείς μάχες που δίνουν οι πυροσβέστες ενάντια σε μεγάλες πυρκαγιές, την ώρα που ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και πλημμύρες. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «έχει γίνει μια συγκλονιστική δουλειά φέτος».

«Η ΔΑΕΕ, η ειδική υπηρεσία της Πυροσβεστικής, διερευνά την κατάσταση, καθώς χθες στην Ηλεία σημειώθηκαν 9 ενάρξεις πυρκαγιών από το πρωί. Η ένταση των νοτιάδων достигнула τα 5-6 μποφόρ, και τοπικά 7 μποφόρ σε μια ήδη δυσχερή μέρα. Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει και δεν δικαιολογούνται τόσες πολλές ενάρξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα μόνο σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε ο υπουργός.

Μάλιστα, σημείωσε την ιδιαίτερη δυσκολία της πυρκαγιάς στο Γεράκι Αμαλιάδας, στην οποία μετέβησαν άμεσα ο υπαρχηγός του ΠΣ, κ. Ρουμελιώτης, και ο Αρχηγός, κ. Βάγιας. Παρά τις προκλήσεις, όπως τόνισε, η εικόνα βελτιώθηκε το απόγευμα και η φωτιά τέθηκε σε ύφεση.

Ο Κικίλιας υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία της προσφοράς των πυροσβεστών, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον. «Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα, εφαρμόζοντας ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και χρησιμοποιώντας τεχνολογία, όπως drones και έμφορτα ελικόπτερα, αντιμετώπισε πάνω από 4.500 πυρκαγιές κάτω από τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων», επισήμανε, αναφέροντας ότι οι καμένες εκτάσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο της 20ετίας.

Τέλος, επισήμανε ότι υπήρξε και σοβαρός τραυματισμός ενός δασοκομάντο, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο με διπλό ανοιχτό κάταγμα στο πόδι. «Η προσπάθεια που καταβάλουν αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλη και αξίζει να τους ευχαριστήσουμε», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr