Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σημαντική παρέμβαση που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ανακοινώνοντας το νέο κτηματολόγιο. Επεσήμανε ότι οι αλλαγές που προκύπτουν από το σχέδιο νόμου σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τονίζοντας ότι «από τη δεκαετία του 90 ξαναπιάνουμε το νήμα». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση του αναλαμβάνει αυτή την εκκρεμότητα και υπογράμμισε τη σημασία του κτηματολογίου για τη διαφάνεια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα καθοριστικά οφέλη από την εφαρμογή του κτηματολογίου, όπως η οριοθέτηση δασών και αιγιαλού, η σαφής αποτύπωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, και η δημιουργία κανόνων που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για οποιονδήποτε επιθυμεί να αγοράσει ή να πουλήσει ακίνητο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα απεγκλωβίσει πολλά ακίνητα στην αγορά.

Αναφορικά με τις διαδικασίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εμπιστοσύνη που παρέχεται στους πολίτες για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του κτηματολογίου, καταργώντας ταυτόχρονα αχρείαστα νομικά εμπόδια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας από τη δημόσια διοίκηση, ενώ τα δεδομένα του κτηματολογίου θα ενοποιηθούν με εκείνα του Ε9.

Η ομιλία του πρωθυπουργού επηρεάστηκε από την πρόσφατη τραγωδία στην Κορινθία, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια δύο συμπολιτών. Ανέφερε ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές επιβεβαιώνουν την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι γνώσεις μας περί αντιπυρικής προστασίας.

«Αυτά που συζητούμε σήμερα όχι μόνο λύνουν τα προβλήματα του χθες, αλλά πραγματικά οικοδομούν το αύριο», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη σημασία της θεσμικής τομής που προωθείται μέσω του νέου κτηματολογίου.

Πηγή: ethnos.gr