Χάος στον Λίβανο: Χιλιάδες άνθρωποι αφήνουν τα σπίτια τους (ΑP Photo)

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με καμία πλευρά. «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και να απαντήσει στα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκε», τόνισε. Ωστόσο, αναγνώρισε και την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υποστηρίξεως του παλαιστινιακού λαού. Η Ελλάδα συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ και έχει συγκεκριμένο ρόλο, αποφεύγοντας κάθε εμπλοκή στις συγκρούσεις της περιοχής.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα μεταναστευτικού κύματος, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Υπογράμμισε ότι υπάρχει ανησυχία για τη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη, εφόσον συνεχιστεί η κλιμάκωση της κρίσης. Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει τις κατάλληλες ενέργειες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση αν χρειαστεί.

Στον Λίβανο βρίσκονται περίπου 2.500-3.000 Έλληνες, και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναπατρίσει πολίτες, εφόσον απαιτηθεί. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με C-130, που μετέφερε και Κύπριους πολίτες, δείχνοντας την ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, για τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υφυπουργός ανέφερε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατηγικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ενισχύοντας τα εθνικά συμφέροντα και την παρουσία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ethnos.gr