Βουλή/ INTIME

Στους διαδρόμους της Βουλής, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, φημολογούνταν ότι ο πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, εξέταζε σοβαρά τη δυνατότητα ίδρυσης μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κύριος στόχος του ήταν η εξασφάλιση ισότιμης συμμετοχής των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς και η παροχή επιπλέον υπαλλήλων και άλλων προνομίων που δεν τους παρέχονταν μέχρι τότε.

Κατά τις πρώτες προσεγγίσεις του κ. Σαράκη, εστίασε την προσοχή του σε βουλευτές κυρίως από τους Σπαρτιατές, αλλά η πρόταση του δεν προχώρησε. Αυτό συνέβη λόγω της πολυμορφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του ζητήματος της ηγεσίας, καθώς απαιτούνταν η εκλογή ενός αρχηγού σε αντίστοιχο στυλ με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, μετά τις θερινές διακοπές, ο Παύλος Σαράκης μαζί με τον Χ. Κατσιβαρδά, που επίσης προερχόταν από τους Σπαρτιατές, θεώρησαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, ειδικά με την προσφορά νέων ανεξάρτητων βουλευτών, όπως ο Μάριος Σαλμάς. Ξεκίνησαν λοιπόν εκ νέου τις επαφές, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την πρόσβασή τους σε βουλευτές που είχαν συνδεθεί με τον Ηλία Κασιδιάρη για να αποφύγουν την αρνητική δημόσια εικόνα.

Οι Μ. Σαλμάς, Α. Λινού και Α. Παπαϊωάννου, ωστόσο, αποφάσισαν να προχωρήσουν με τους πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών, Κ. Φλώρο, Δ. Βαλτογιάννη και Γ. Δημητροκάλλη, για να έχουν κοινή εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Παρά τις προσπάθειες, ο αριθμός των βουλευτών δεν επαρκούσε για τη δημιουργία νέου σχηματισμού, καθώς απαιτούνταν τουλάχιστον 10 μέλη. Τελικά, ορίστηκε ως εκπρόσωπος τους ο Μ. Χουρδάκης, κυρίως για διαδικαστικούς λόγους.

Έτσι, η προοπτική δημιουργίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να είναι δύσκολη, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς έχουν σχηματιστεί δύο διακριτές ομάδες. Η πιθανότητα συμφωνίας του ετερόκλιτου αυτού σχήματος για νέο Πρόεδρο φαντάζει εξαιρετικά περιορισμένη, εκτός αν ακολουθηθεί η τακτική του “rotation” στην ηγεσία, όπως είχε εφαρμοστεί σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Πηγή: ethnos.gr