Intime News

Η φετινή αντιπυρική περίοδος και οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν, καθώς και η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική, ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής». Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των πυρομετεωρολογικών συνθηκών φέτος, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά με τις πιο δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για τη διαρκή κατάσταση ετοιμότητας, τονίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος παρατείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, με την πρόσφατη εμπειρία από την Κορινθία να ενισχύει αυτήν την παρατήρηση. «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», σημείωσε, αναφέροντας ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές από την αρχή της περιόδου.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν κοντά ή εντός οικισμών». Εάν αυτές οι φωτιές δεν είχαν καταπολεμηθεί άμεσα, θα απειλούσαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Αναφορικά με την πρόσφατη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο υπουργός τόνισε ότι εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού, γεγονός που αναδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη για προληπτικά μέτρα και ενισχυμένες δράσεις πολιτικής προστασίας.

Πηγή: ethnos.gr