Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας ολοένα και περισσότερο, με τις συνέπειές της να είναι ορατές σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιθέσεις θα γίνουν πιο συχνές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να δοκιμάζεται συνεχώς από τέτοιες καταστροφές.

Η φετινή χρονιά υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη κλιματολογικά, σημειώνοντας ότι ήταν η πιο προκλητική των τελευταίων 40 ετών. Με συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο, σοβαρή ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, οι συνθήκες που επικράτησαν είχαν ως αποτέλεσμα να νιώθουμε τις συνέπειες από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Ο κρατικός μηχανισμός είχε παραμείνει σε ετοιμότητα για έξι μήνες, γεγονός που αποδείχθηκε αναγκαίο καθώς οι δύσκολες πυρκαγιές συνέχισαν και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στα δεδομένα των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι φέτος καταγράφηκαν 9.101 φωτιές, σε σύγκριση με 7.163 πέρυσι. Εντυπωσιακή είναι η διαφορά στα καμένα στρέμματα: πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος 440.000 στρέμματα, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Μάλιστα, ανέφερε ότι η πανδημία αυτό το καλοκαίρι δεν επέτρεψε μόνο λιγότερους καημούς, αλλά και τη διαφύλαξη παραγωγικών δασών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 4+1 πυλώνες της κυβερνητικής δράσης σχετικά με την πυροπροστασία: την πρόληψη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την κατάσβεση, την εκκένωση και την αποκατάσταση, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην πρόληψη. Η αποδοχή της ευθύνης από τους πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια.

Σημαντική δράση έχει αναληφθεί και για τις ποινές στον εμπρησμό, οι οποίες έχουν αυστηροποιηθεί. Ταυτόχρονα, δίνεται κίνητρο στα νοικοκυριά να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ στο 10% για εύλογες περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, τονίστηκε η χρήση τεχνολογίας και drones για την άμεση επιτήρηση και την ταχεία αντίδραση στις πυρκαγιές. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι έχουν εγκριθεί παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης, καθώς και η αγορά νέων πτητικών μέσων, όπως τα Canadair, για καλύτερη αντιμετώπιση των καταστροφών στο μέλλον.

Πηγή: ethnos.gr