Ο Βασίλης Στίγκας/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Διεκόπη στις 31 Οκτωβρίου η δίκη των έντεκα βουλευτών που εκλέχθηκαν το 2023 με το κόμμα «Σπαρτιάτες», συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ήταν παρών. Η κατηγορία αφορά την εξαπάτηση των εκλογέων.

Η υπόθεση είχε αναβληθεί τον προηγούμενο Ιούλιο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και επανακαθορίστηκε, αφού τροποποιήθηκαν οι αρμοδιότητες με βάση τον δικαστικό χάρτη, για να εξεταστεί στο Α’ Μονομελές Εφετείο. Εκτός από τους βουλευτές, κατηγορούμενος είναι και ένας δικηγόρος, που φέρεται να διευκόλυνε την επικοινωνία των υποψηφίων με τον Κασιδιάρη.

Η Γεωργία Αδειλίνη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χειρίστηκε την υπόθεση μετά από δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα, επικεφαλής των «Σπαρτιατών» και μάρτυρα της δίκης, σχετικά με μαφιώδικες πρακτικές εντός του κόμματος. Στο πόρισμα της εισαγγελέως, επισημαίνεται η παρασκηνιακή ηγεσία του Κασιδιάρη στο κόμμα, γεγονός που οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για τους δεκατρείς εμπλεκόμενους.

Στο κατηγορητήριο, οι έντεκα βουλευτές κατηγορούνται για εξαπάτηση εκλογέων, ο Κασιδιάρης κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ενώ ο δικηγόρος για συνέργεια. Ο Κασιδιάρης, που έχει καταδικαστεί για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και βρίσκεται σε άδεια από τις φυλακές, δήλωσε στο δικαστήριο την επιθυμία του να διεξαχθεί η δίκη άμεσα, θεωρώντας την κατηγορία προσβλητική για την προσωπικότητά του. Στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε την ανάγκη αποκατάστασης της τιμής και της υπόληψής του.

Πηγή: ethnos.gr