Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς και θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο του πολιτικού διαλόγου και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ερντογάν ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να ξεκινήσουν προετοιμασίες για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα, με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Λίγο νωρίτερα, η τουρκική προεδρία κοινοποίησε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα. Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και της αλληλεγγύης σε καταστάσεις κρίσης στην περιοχή, όπως οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν αθώους πολίτες και υπογραμμίζει την ανάγκη πίεσης προς το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν σε σταθερά βήματα για την προώθηση καλής γειτονίας, θεωρώντας πως η ενίσχυση του διαλόγου θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Πηγή: ethnos.gr