Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αξία της δημόσιας υγείας, ανακοινώνοντας το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης που υπάρχει στη χώρα. Στην τρέχουσα φάση, προγράμματα σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βρίσκονται σε εξέλιξη, με εκδόσεις παραπεμπτικών για εκατομμύρια δικαιούχους, παρέχοντας δωρεάν self-tests και ειδικές επισκέψεις σε πλαίσια πρόληψης.

Περαιτέρω, υπογράφηκαν συμβάσεις για την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας στην Αττική, συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, που αποδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης. Ανακοινώθηκε επίσης η προκήρυξη 298 θέσεων για ειδικευμένους ιατρούς σε νοσοκομεία, σημειώνοντας την ανάγκη για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, κυρίως σε περιοχές όπου αυξάνονται οι ανάγκες.

Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη θετική αναθεώρηση στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% πέρυσι, ενισχύοντας την αισιοδοξία για το μέλλον. Αναφέρθηκε σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και επιπλέον εκπτώσεις για νωρίτερα υποβληθείσες δηλώσεις, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια για αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος.

Σημαντική ήταν η τοποθέτησή του για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, όπου αναφέρθηκε σε αφορολόγητα ποσά μέχρι 300 ευρώ και πλήρη απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης της εργασίας στον τομέα της εστίασης. Τόνισε ότι η πολιτική αυτή αντιμετωπίζει τις ανισότητες, παρέχοντας δίκαιη φορολογία για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα.

Η δημόσια πολιτική επεκτείνεται και στον τομέα της κοινωνικής στέγης, με το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες», το οποίο χρηματοδοτεί 70 ανακαινίσεις κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακόμα, διατυπώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης για την εξασφάλιση οδικής ασφάλειας μέσω μιας νέας μεταρρύθμισης, που επιδιώκει την ψηφιακή διασύνδεση των φορέων που διαχειρίζονται τα οχήματα. Αυτό στοχεύει στον καλύτερο έλεγχο της επικινδυνότητας των οχημάτων και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Θετικός ήταν ο απολογισμός για τις μεταρρυθμίσεις στην εργασία, όπου ανακοινώθηκε διάλογος για την εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού με σκοπό την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην ακρίβεια και την προαγωγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η μεταρρύθμιση φιλοδοξεί να υποστηρίξει βιώσιμες αυξήσεις στους μισθούς, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα ανακεφαλαιώνει τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, δείχνοντας την κατεύθυνση προς μια πιο συμπεριληπτική και δίκαιη ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Πηγή: ethnos.gr