Κυριάκος Μητσοτάκης/AP

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε παρέμβαση στη Σύνοδο του ΟΗΕ, εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Όπως επεσήμανε, οι επιστημονικές προβλέψεις προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες τα επόμενα χρόνια και αποκάλυψε ότι «δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε αυτή την απειλή». Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλές χώρες θα βιώσουν πλημμυρίδες που θα οδηγήσουν σε εκτοπισμούς πληθυσμών.

Η σταδιακή άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας σημείωσε ιστορικό υψηλό το 2023, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι ανησυχητικές. Ήδη, οι παράκτιες οικονομικές δραστηριότητες και οι κοινότητες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τρεις βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Πρώτον, την υιοθέτηση μιας στρατηγικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει επαρκείς υποδομές και σχέδια ανθεκτικότητας. Δεύτερον, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες επενδύσεις. Τρίτον, τη διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική διαχείριση των παγκόσμιων επιπτώσεων της ανόδου της στάθμης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη “Our Ocean Conference” που διοργάνωσε η Ελλάδα στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή και δεσμεύσεις άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκεί, διαπιστώθηκε η ανάγκη να καταστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο πρόβλημα των μικρών νησιωτικών κρατών.

Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που θα αποδείξουν ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε τονίζοντας τη σημασία της τολμηρής δράσης ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος.

Πηγή: ethnos.gr