Τον αποτροπιασμό της εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία, όπως επισημαίνει, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας ενός κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και σαφή απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Συμπαραστεκόμαστε στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, τους εργαζόμενους της Ουκρανίας και την ελληνική Ομογένεια και εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών. Ζητάμε άμεση υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των βομβαρδισμών, που ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά, δολοφονώντας άμαχους και εντείνοντας τη φρίκη του πολέμου, της προσφυγιάς και της οικονομικής καταστροφής» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

«Μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις και το φάσμα μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή ακόμη και την υπόνοια μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από έναν ουσιαστικό διάλογο για την ειρήνη» συνεχίζει η ΓΣΕΕ.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με το ευρωπαϊκό και το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στις εθνικές κυβερνήσεις και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας, η ασφάλεια άλλων χωρών στην περιοχή, εντείνοντας τις προσπάθειες για ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνομοσπονδία τονίζει ότι συμμετέχει και στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με στόχο:

– τη στήριξη όλων των απαραίτητων ενεργειών κατά της ρωσικής κυβέρνησης και ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε περαιτέρω αναπόφευκτων κυρώσεων- την ενεργοποίηση δράσεων αλληλεγγύης σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας δράσης για την Ουκρανία, που θα συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο- την υποστήριξη των συνδικάτων στην Ουκρανία και στις χώρες που εκτίθενται άμεσα στις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης- τη θέσπιση/συνέχιση έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, της κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και των σχετικών κυρώσεων».

«Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση της πολιτικής, μέσω απειλών, βίας και αλαζονείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και πρέπει να παραμείνει προπύργιο ειρήνης και δημοκρατία με βάση τις δημοκρατικές αξίες, την αλληλεγγύη και τα κοινωνικά δικαιώματα» υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

Πηγή: in.gr