Το στέλεχος ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, ο Ιγκόρ Βολομπούγιεφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ζήτησε τον απαγχονισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις ενέργειές του κατά τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει.

«Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί και να απαγχονιστεί. Αλλά μόνο σύμφωνα με το νόμο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom στην Telegraph.

Παρακολουθούσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πούτιν, να εξελίσσεται και δεχόταν κλήσεις από ανθρώπους που έλεγαν ότι έπρεπε να σωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα που εξαπέλυαν επίθεση στην πολιορκημένη χώρα.

«Ήμουν κολλημένος στο τηλέφωνό μου. Ένιωθα σαν να καθόμουν σε έναν άνετο κινηματογράφο και να παρακολουθούσα μια ταινία τρόμου» δήλωσε ο Volobuyev, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Είναι τόσο άθλιο συναίσθημα όταν οι άνθρωποι σου τηλεφωνούν και σου λένε: ‘Οι Ρώσοι μάς σκοτώνουν. Εργάζεστε στην Gazprombank. Είστε σημαντικός άνθρωπος. Μπορείτε να κάνετε κάτι για να το σταματήσετε αυτό;’».

Διέφυγε στο Κίεβο

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Gazprom εμφανίστηκε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία για να πολεμήσει στο πλευρό των ουκρανών στρατιωτών.

«Δεν μπορούσα να παρακολουθώ με σταυρωμένα χέρια αυτό που έκανε η Ρωσία στην πατρίδα μου» δήλωσε ο κ. Volobuev, ο οποίος γεννήθηκε στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Okhtyrka.

«Οι Ρώσοι σκότωναν τον πατέρα μου, τους γνωστούς και τους στενούς μου φίλους. Ο πατέρας μου έζησε σε ένα κρύο υπόγειο για ένα μήνα. Οι άνθρωποι που γνώριζα από παιδί μού είπαν ότι ντρέπονται για μένα» εξομολογήθηκε ο ίδιος.

Από τους παιδικούς του φίλους λάμβανε συνεχώς βίντεο με οβίδες που έπεφταν στη γενέτειρά του, την Okhtyrka.

Εργαζόταν επί δύο δεκαετίες στην Gazprom και έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Gazprombank, αλλά ένιωθε ενοχές για όσα συνέβαιναν στην Ουκρανία. «Επί οκτώ χρόνια βρισκόμουν σε αυτή την εσωτερική αναταραχή: Δεν δούλευα απλώς στη Ρωσία, αλλά δούλευα για την Gazprom. Δούλεψα για το ρωσικό κράτος» είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σκεφτόταν να μετακομίσει στην Ουκρανία, αλλά οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν το επέτρεπαν. Ωστόσο το δίλημμα «γιγαντώθηκε» στις 24 Φεβρουαρίου. «Δεν μπορούσα να ζήσω έτσι για πολύ ακόμα: έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της οικογένειάς μου και της πατρίδας μου και επέλεξα τη μητέρα μου».

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οδήγησε προς τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, στάθμευσε εκεί το αυτοκίνητό του και διέφυγε προς τη γενέτειρά του με τα πόδια.

Πηγή: in.gr