Βρήκαν την ευκαιρία και δεν θα την αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετρά τις πισώπλατες μαχαιριές του Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων βρήκαν την ευκαιρία να κλιμακώσουν την αντεπίθεση τους στα ρωσικά στρατεύματα, που ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας.

Ο Αλεξέι Ντούμιν λέγεται ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Ρώσου προέδρου, οπότε μάλλον αυτός θα διαδεχτεί τον Σεργκέϊ Σοϊγκού, που απομακρύνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον αρχηγός της Wagner.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ο Πριγκόζιν κινούνταν προς το Κρεμλίνο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε μια επίθεση του κοντά στα χωριά γύρω από το Μπαχμούτ, που καταλήφθηκε από τη Wagner τον Μάιο, μετά από πολλούς μήνες μάχης.

Ο Ολεκσάντερ Ταρνάνσκιι, διοικητής του νοτίου μετώπου, Ταυρία, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια περιοχή κοντά στην Κρασνοχορίβκα, δυτικά του περιφερειακού κέντρου του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε ότι η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που οι αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το 2014.

Κάτι έχει αλλάξει στη Μόσχα

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, διαβεβαίωσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι ότι η ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου. Του είπα για την επίθεση και επιθετικές ενέργειες των μονάδων μας. Τον ενημέρωσα ότι η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια», δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές μπορεί να φοβούνται ότι ένας πληγωμένος Πούτιν θα γίνει απείρως πιο επικίνδυνος, ωστόσο στο Κίεβο, από το πρωί της Κυριακής, η αίσθηση είναι ότι κάτι έχει αλλάξει στον ορίζοντα, γράφει ο Guardian.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Μικαίλο Ποντολγιάκ, βασικός σύμβουλος του Βολοντίμρ Ζελένσκι: «Η κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι ανεξέλεγκτη, η σαθρή δομή συγκρατείται μετά δυσκολίας και… οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σύντομα νέους σαρρωτικούς ανέμους».

Πηγή: in.gr