Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να επαναληφθούν για τρίτη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να κάνει τοποθέτηση σχετικά με το «καυτό» ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρει ότι η Ρωσία δεν έχει στόχο να διαμελίσει την Ουκρανία, αλλά επιδιώκει να πάρει εγγυήσεις για τη δική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ΝΕΧΤΑ, o Πεσκόφ σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία περιμένει τον τρίτο γύρο των συνομιλιών με τις ουκρανικές αρχές και ελπίζει ότι το Κίεβο θα ακούσει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Δείτε πώς παρουσιάζουν τις δηλώσεις του Πεσκόφ το ουκρανικό NEXTA και το ρωσικό Tass

Ποντόλιακ και Πούτιν επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία για τον τρίτο γύρο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ. Την απόφαση των δύο πλευρών επιβεβαίωσε αργότερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Όλαφ Σολτς.

Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα την ώρα που οι μάχες και οι βομβαρδισμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επαφή για να καθορίσουν πού και πότε ακριβώς θα γίνει η τρίτη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Τι είπαν Πούτιν και Σολτς

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.

«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».

Ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Τι είχε αποφασιστεί στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών

Στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών Κίεβο και Μόσχα αποφάσισαν ότι θα δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από τις πόλεις και τα χωριά που βομβαρδίζονται -ίσως- με μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών.

Να σημειώσουμε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι η Μόσχα δεν επιτρέπει την ύπαρξη ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Χερσώνα, η οποία έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

Πηγή: in.gr