Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο.

Οι Times ανέφεραν ότι μια έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, πριν εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Όπως γράφουν οι NYT, έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν σε Ρώσους ομολόγους τους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση 5.000 λέξεων εκείνη την ημέρα, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

Οι πληροφορίες για την ανταλλαγή μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητες. Συλλέχθηκαν από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών και θεωρήθηκαν αξιόπιστες από τους αξιωματούχους που την εξέτασαν.

Πηγή: in.gr