Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, και η πόλη και τα περίχωρά της συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, ανέφερε ο δήμαρχός της, ο Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram.

Δεν κατέστησε σαφές εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Νωρίτερα, αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσαν, επίσης μέσω Telegram, ότι η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και της περιφέρειάς της, και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την απωθήσει.

«Προμηθεύσαμε την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα»

Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, δήλωσε πως η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας. Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000. Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισεκ. ευρώ προοριζόμενο για την Ουκρανία σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή: in.gr