Είναι μονόδρομος να παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μάλιστα ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί ένας χρόνος άδειας παραμονής σε όσους έρχονται από την Ουκρανία

H Ελλάδα θα σταθεί με την ελευθερία στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό που υπαινίσσεται μέρος του πολιτικού συστήματος ότι θα ενισχύσουμε την Ουκρανία χωρίς όμως να παρέχουμε πλήρη στήριξη είναι λάθος αρχής και εθνικό σφάλμα, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι παρέχουμε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό όταν προσφέρεις τέτοιου είδους διαβαθμισμένη βοήθεια βάζεις αρνητική υποθήκη για το μέλλον, τόνισε.

Δεν θα στείλουμε ένοπλο σώμα στην Ουκρανία

Για τον λόγο αυτό θέλουμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι αν χρειαστεί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μία πλήρη στήριξη. Αυτό έχεις μόνο όταν σε ανάλογες περιπτώσεις έχει και εσύ στηρίξει τον αμυνόμενο έχεις στηρίξει αυτόν που υπερασπίζεται την κυριαρχία του και την ελευθερία του.

Σε ενδεχόμενο αναβάθμισης της βοήθειας προς την Ουκρανία από την πλευρά του ΝΑΤΟ ή και της Ε.Ε σε έμψυχο υλικό, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί πολεμικά με ένοπλο σώμα στη σύρραξη στην Ουκρανία. Εμείς θα παρέχουμε πλήρη στήριξη στη χώρα που βάλλεται, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για διακύβευση συνόρων και ανεξαρτησίας τόνισε ο υπουργός, δεν θα υπάρξει ένοπλη στήριξη αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο άδεια παραμονής σε όλους όσους έρχονται από την Ουκρανία

Αναφερόμενος στην διάσταση του προσφυγικού ζητήματος που προκαλεί ο πόλεμος σχολίασε ότι έχουμε μια μαζική έξοδο από την Ουκρανία. Αυτή την ανθρωπιστική διάσταση είμαστε η πρώτοι που θα την στηρίξουμε και καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευαισθησία καθώς υπάρχει και έντονο ομογενειακό στοιχείο..

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα διατήρησε σε όλες τις μεγάλες πόλεις προξενικά κέντρα και οργάνωσε συγκροτημένα τρεις επιχειρήσεις για την έξοδο των Ελλήνων που θέλησαν να βγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Θα υποδεχτούμε το μεταναστευτικό κύμα δίνοντας σε πρώτη φάση 1 χρόνο άδεια παραμονής σε όσους έρχονται από την Ουκρανία και θα υπάρξει σχέδιο και στην απορρόφηση και απασχόληση των ξεριζωμένων που έρχονται στη χώρα μας. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρας τους αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσική πρεσβεία έχει μία μονομέρεια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πόλεμο

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στη χώρα μας όπου προειδοποιούνται οι Ρώσοι πολίτες που διαμένουν εδώ για την ασφάλεια τους , σχολίασε ότι σε ένα πολιτισμένο κράτος με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στο διεθνή ανθρωπισμό δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για πολίτη οποιασδήποτε χώρας, στο μέτρο που δεν προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η Ρωσική πρεσβεία έχει μία μονομέρεια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πόλεμο. Δυστυχώς κάθε πόλεμος έχει αυτού του τύπου τις στρεβλώσεις, είπε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει επιδείξει μία πάρα πολύ υπεύθυνη στάση από την αρχή αυτής της σύρραξης έχει ήδη προβεί στις ενέργειες εκείνες προς τη ρωσική πρεσβεία έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αντικειμενικότητα στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι η όποια στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά στο μέτρο που μπορώ να ερμηνεύσω και συνολικά της Δύσης δεν στρέφεται κατά του ρωσικού λαού, των πολιτών της Ρωσίας. Στρέφεται κατά της ρωσικής κυβέρνησης και μόνο, η οποία δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι απηχεί την πλειονότητα των πολιτών.

Πηγή: in.gr