Πτωτικές τάσεις καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με θέμα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό, αλλά και της πιθανής αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας λόγω των νέων lockdown.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Brent σημειώνει πτώση κατά 2,31% στα 104,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 2,44% στα 102,13 δολάρια, αν και νωρίτερα είχε πλησιάσει και τα 101 δολάρια.

Η πετρελαϊκή αγορά αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ελπίζοντας τουλάχιστον πως το πλαίσιο που θα αποφασιστεί θα ορίζει σταδιακά βήματα απομείωσης, όπως είναι και η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Μάλιστα, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα αποφασιστεί η εξαίρεση δύο κρατών, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, από το εμπάργκο λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, που είναι και η νούμερο ένα χώρα εισαγωγών. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο έδειξαν νέα επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2020. Μάλιστα, όσο τα lockdowns συνεχίζονται η πίεση στην κινεζική αγορά θα συντηρηθεί.

Η πετρελαϊκή ζήτηση στην Κίνα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση και «δεν φαίνεται πως θα επανέλθει σύντομα» σχολίασε ο Έντ Μορς της Citigroup.

Πάντως, το κλείσιμο του Απριλίου βρήκε τον μαύρο χρυσό να αριθμεί σημαντικά κέρδη με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Απρίλιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος κερδοφόρος μήνας, συμπληρώνοντας την μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική κίνηση του πετρελαίου από τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή: in.gr