Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα εξασφάλισε τα κονδύλια που ήθελε, άνοιξε ο δρόμος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο μόνος απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν έναν ανασχηματισμό που έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και που όλοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι έτοιμος εδώ καιρό. Το ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια δομή ικανή να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η λύση στην οποία φαίνεται ότι έχει καταλήξει είναι η αναδιανομή συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και η αναβάθμιση προσώπων που θεωρεί πως θα συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα το συντονίζει κεντρικά το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν σε κυβερνητικούς κύκλους, αναμένεται η ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών με την αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενδεχομένως σε θέση αναπληρωτή υπουργού και με αρμοδιότητα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με παράλληλη αναβάθμιση σε υφυπουργό του σημερινού γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά.

Και άλλοι γενικοί γραμματείς αναμένεται να πάρουν θέση υπουργού ή να αποκτήσουν διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως η γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, η γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένονται. Ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Θολό τοπίο παραμένει το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζει καλά το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ως πιθανός αντικαταστάτης του έχει ακουστεί ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτήματα υπάρχουν και για την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού – να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των δύο υπουργών.

Πηγή: Βηματοδότης

Πηγή: in.gr