Η έξαρση κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Ομικρον σε όλη την Ευρώπη αναγκάζει πολλές χώρες να λάβουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα και για τα σχολεία. Έτσι με τα κρούσματα να αυξάνονται γρήγορα μεταξύ των παιδιών, πολλά ευρωπαϊκά σχολεία έκλεισαν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πολλά κρούσματα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, όπου τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται παρόμοια τάση. Το ίδιο στην Αυστρία και τη Ιρλανδία.

Το επόμενο μεγάλο ερώτημα, μετά τον «όλεθρο» της τελευταίας περιόδου που έφερε νέα μέτρα, lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενδέχεται να αφορά τα σχολεία, και το αν θα ανοίξουν ξανά όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος τον Ιανουάριο.

Αν δεν ανοίξουν;

Αν δεν ανοίξουν θα αποτελούσε πλήγμα στην εκπαίδευση των παιδιών και «πονοκέφαλο» για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που θα έδειχναν την πόρτα για το σπίτι στους γονείς, εγκρίνοντας άδεια ή τηλεργασία.

Ελληνες επιστήμονες, έχουν ήδη διατυπώσει την άποψη πως πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.

Ολα πιθανά στη Βρετανία

Πρώτη που άλλαξε τόνο ήταν η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το κλείσιμο των σχολείων καθώς εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Όμικρον με «απίστευτο ρυθμό».

Στη Γαλλία, έκλεισαν τόσες πολλές σχολικές αίθουσες τον περασμένο μήνα που η κυβέρνηση υπαναχώρησε στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα μαθήματα θα σταματούν για μια εβδομάδα μόλις ένας μαθητής έβγαινε θετικός. Αντί για αυτό πλέον απαιτεί από ολόκληρη την τάξη να υποβάλλεται σε τεστ. Το ποσοστό των θετικών παιδιών κάτω των εννέα ετών εκτοξεύτηκε στα 634 ανά 100.000 έως τις 6 Δεκεμβρίου, από λιγότερα από 100 στις αρχές Νοεμβρίου.

Εκλεισαν δημοτικά

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Δανίας έκλεισε όλα τα δημοτικά σχολεία την Τρίτη, μια εβδομάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Την ίδια κίνηση είδαμε επίσης στην Ολλανδία και σε ορισμένα μέρη της Ελβετίας.

Στο μεταξύ, για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την τελευταία λύση.

Το σκέφτονται στην Ελβετία

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών της Ελβετίας, Κρίστοφ Μπέργκερ. δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι δυνατό το κλείσιμο, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα μέτρα – χρήση μάσκας, τακτικά τεστ- που μπορούν να γίνουν πρώτα.

Στο Βέλγιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για πυρηνική επιλογή.  Ακόμη και με την Όμικρον, «τα σχολεία είναι απολύτως απαραίτητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του φλαμανδικού υπουργείου Παιδείας, Michael Devoldere. «Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν μόνο όταν πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: in.gr