Καβγάδες, απόπειρες αυτοκτονίας, απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του πληρώματος: η ένταση έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό πάνω στο Ocean Viking, που το ανθρωπιστικό πλοίο το οποίο περισυνέλεξε πριν αρκετές μέρες 180 μετανάστες στη Μεσόγειο κήρυξε χθες Παρασκευή «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», για πρώτη φορά.

Επεσαν στη θάλασσα

Αφότου δύο άνδρες έπεσαν στη θάλασσα σε κίνηση απελπισίας προχθές, η χθεσινή ημέρα άρχισε πριν διανεμηθεί το πρόγευμα με απόπειρα αυτοκτονίας δι’ απαγχονισμού και ακολούθησε καβγάς στον οποίο ενεπλάκησαν αρκετοί από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο της SOS Μεσόγειος κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών επιχειρήσεων, στις 25 και 30 Ιουνίου.

Εκτοτε, «η κατάσταση πάνω στο πλοίο έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ασφάλεια των 180 διασωθέντων και του πληρώματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί», εξήγησε η SOS Μεσόγειος, που ναυλώνει το πλωτό ασθενοφόρο στο οποίο επιβιβάστηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και για τον οποίο η ΜΚΟ ζητεί «άμεση» αποβίβαση.

Δεδομένης της «ακραίας έντασης» που επικρατεί στο πλοίο, το Ocean Viking κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά» για πλοίο της SOS Μεσόγειος, της οποίας οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εδώ και 4,5 χρόνια είχαν αρχίσει με το Aquarius, εξήγησε η εκπρόσωπος Λοράνς Μποντάρ.

Ξέσπασαν φιλονικίες

Από την Πέμπτη, στη γέφυρα του πλοίου ξέσπασαν αρκετές φιλονικίες, κυρίως μεταξύ εθνοτικών ομάδων και καταγράφηκαν έξι απόπειρες αυτοκτονίας.

Η γέφυρα χωρίζεται στο εξής σε ομάδες: μια πλειονότητα μεταναστών, περίπου 130 που υπομονετικά περιμένουν για να μπορέσουν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης μετά τη διαφυγή τους από τη Λιβύη και μια ανήσυχη μειονότητα για την οποία η SOS Μεσόγειος ζήτησε το απόγευμα ιατρική διακομιδή λόγω «νευρικού κλονισμού» που περιλαμβάνει 44 Τυνήσιους, Μαροκινούς και Αιγύπτιους.

Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, η ομάδα της ΜΚΟ, με την πορτοκαλί στολή, που χρειάστηκε να διπλασιάσει το προσωπικό της στη γέφυρα για λόγους ασφαλείας.

Το Ocean Viking έχει κατευθυνθεί στ’ ανοικτά της Σικελίας, περιμένοντας σινιάλο για αποβίβαση.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr