Θαλάμους βασανιστηρίων φέρεται να σχεδίασε και να χρηματοδότησε το Κρεμλίνο στη Χερσώνα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της Κινητής Ομάδας Δικαιοσύνης, ενός φορέα που χρηματοδοτείται από Βρετανία, ΕΕ και ΗΠΑ και ερευνά εγκλήματα πολέμου σε συνεργασία με Ουκρανούς Εισαγγελείς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων στη νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας.

Όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «νέα στοιχεία που συνελέγησαν από την πρόσφατα απελευθερωθείσα Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από το ρωσικό κράτος».

Εμπλεκόμενες ρωσικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της οργάνωσης η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ενός ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επαναδιαπαιδαγώγηση ή θανάτωση ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων».

Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της τοπικής FSB της Χερσώνας και της ρωσικής υπηρεσίας φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters αναφέρθηκε στους θαλάμους μετά την ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών ότι περίπου 200 άτομα βασανίστηκαν σε 10 τοποθεσίες. Οι επιζώντες είπαν στο Reuters για βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και τεχνικών ασφυξίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Χιλιάδες αναφορές

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης που συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance, εξετάζει ήδη περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Διεξάγεται επίσης έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο των εγχώριων και διεθνών προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Η Μόσχα δεν απαντά

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα, ενώ η Μόσχα, αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ή ότι στόχευε αμάχους.

Πηγή: in.gr