«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του. Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

Ξεπερασμένο το σύστημα ασφαλείας

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα, πριν βρεθούμε πάλι με εκατομμύρια νεκρούς».

«Δεν υπάρχει πλέον «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου» και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη», τόνισε, ενώ, απευθυνόμενος και στη Γερμανία, η οποία αρνείται να παραδώσει εξοπλιστικά συστήματα στην Ουκρανία και περιορίστηκε να στείλει 5000 στρατιωτικά κράνη, ο κ. Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητιανεύουμε δωρεές (…) ό,τι μας δίνετε, είναι η δική σας συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια. Πολλά μπορούν να γίνουν, μπορούμε να σας δώσουμε λίστα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει βούληση».

Για τον Πούτιν

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθετε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να λάβει μέρος σε συνομιλίες «σε οποιοδήποτε σχήμα». «Δεν ξέρω τι θέλει. Για αυτό προτείνω να συναντηθούμε», απάντησε ο ουκρανός Πρόεδρος, όταν ερωτήθηκε αν γνωρίζει τις προθέσεις του ρώσου Προέδρου.

Πικρία από το ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά τη στάση των υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι π.χ. στο ΝΑΤΟ «μας λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε, υπάρχουν κάποια κράτη – μέλη που δεν μας θέλουν;». Κανείς πάντως να μην πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει για πάντα το ανάχωμα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ουκρανός Πρόεδρος και επισήμανε ότι η χώρα του θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε θέλει εγγύηση της ασφάλειάς της. «Και όσο υπάρχει σιωπή, δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Πηγή: in.gr