Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ προοριζόμενο για την Ουκρανία σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της (στη φωτογραφία του Reuters/Yves Herman, επάνω, οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουκρανίας κυματίζουν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής).

Επιδρομή στο Κίεβο

Στο μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και της περιφέρειάς της, και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να την απωθήσει, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού μέσω Telegram.

Αντιαεροπορικά συστήματα

Η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000.

Η Ιταλία διαθέτει πέντε τέτοια επιχειρησιακά συστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr