Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε χθες Κυριακή ανώτερο αξιωματικό του στρατού, διοικητή δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι εχθροπραξίες μαίνονται, χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Με διάταγμα έκτασης μιας γραμμής, ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε την καθαίρεση του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των μεικτών δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στις μάχες στο Ντονμπάς.

Η καθαίρεση του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ

Ο κ. Ζελένσκι είχε αναφερθεί στον Εντουάρντ Μοσκαλιόφ μόλις την Παρασκευή, απαριθμώντας τους διοικητές με τους οποίους συζήτησε. Ο κ. Μοσκαλιόφ είχε τοποθετηθεί στη θέση τον Μάρτιο του 2022, λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι μεικτές δυνάμεις δεν έκαναν καμιά αναφορά στην καθαίρεση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην κατάληψη των δυο περιφερειών που αποτελούν το Ντονμπάς. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί δύσκολη και οδυνηρή τις τελευταίες εβδομάδες. Επίκεντρο των μαχών είναι η πόλη Μπαχμούτ.

Το μήνυμα του Ζελένσκι στους συμπατριώτες του

«Στις 24 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια από εμάς έκαναν μια επιλογή. (Είπαν) όχι στη λευκή σημαία, (ναι ναι) στη μπλε και κίτρινη σημαία. Είπαν όχι φυγή. Αντιμετώπισαν τον εχθρό. Αντίσταση και αγώνας. Ήταν μια χρονιά πόνου, θλίψης, πίστης και ενότητας. Και αυτή είναι μια χρονιά του αήττητου μας», γράφει.

«Ξέρουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης μας!» τόνισε, ενώ η ανάρτησή του συνοδεύεται από ένα βίντεο με τις τραγικές στιγμές που έζησε η Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: in.gr