Τελεσίγραφο της Ρωσίας με αποδέκτη τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα επανεξετάσει την απόφαση της για αποχώρηση από τη συνθήκη New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων, έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν την πολιτική τους στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα αναστέλλει την συμμετοχή της στην εν λόγω συνθήκη, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να επιβάλλουν μια «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ίδιος υπέγραψε χθες τον νόμο για την αναστολή από την συμμετοχή στη συνθήκη.

Quid pro quo

Το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε τον Ριαμπκόφ που δήλωσε: «Έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, έως ότου δούμε ενδείξεις κοινής λογικής σε αυτά που κάνουν σε σχέση με την Ουκρανία […] δεν βλέπουμε τον λόγο να αναθεωρήσουμε ή να επανεξετάσουμε την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στη New START».

Η συνθήκη είχε υπογραφεί το 2010 από τους τότε προέδρους Ντμίτρι Μενβέντεφ και Μπάρακ Ομπάμα με σκοπό να περιορισθεί ο αριθμός των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούσε να αναπτύξει η κάθε πλευρά. Η συνθήκη είχε ενισχυθεί με ένα σύστημα αμοιβαίων επιθεωρήσεων και ανταλλαγής δεδομένων.

Η πυρηνική απειλή

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η κατάρρευση της συνθήκης ή η αποτυχία να επανεξεταστεί, θα αυξήσει τον πυρηνικό κίνδυνο τη στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να συζητούν θέματα γύρω από την συνθήκη μέσω «διαύλων», μετέδωσε το Interfax.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει πληροφορίες με την Ουάσιγκτον για τη New START όσο χρειάζεται, αλλά δεν βλέπει καμία ανάγκη για έναν τακτικό διάλογο αυτήν τη στιγμή.

Πηγή: in.gr